Jumaat, 20 Januari 2012

HEBAHAN: Jemputan Penyertaan Ideas for "Try Zero G 2"

Salam sejahtera tuan/puan,

Sukacita dimaklumkan bahawa Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) dan Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) sedang mencari idea bagi program “Try Zero G 2”. Penyertaan adalah terbuka kepada orang ramai terutamanya kepada pelajar dan guru sekolah. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 24 Februari 2012 (Jumaat).

Untuk makluman tuan/puan, “Try Zero G 2” merupakan satu program pendidikan di Stesen Angkasa Antarabangasa (International Space Station, ISS) yang diusahakan oleh Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Tujuan program ini adalah untuk menunjukkan perbezaan fenomena sains di antara 0G (ISS) dan 1G (Bumi) dari aspek pendidikan. Angkasawan Jepun akan menjalankan aktiviti dan eksperimen yang terpilih berdasarkan prosedur yang dicadangkan oleh pelajar atau guru dan ianya akan dirakam dengan menggunakan kamera video HD (High Definition). Rakaman video tersebut kemudiannya akan diedarkan sebagai medium pembelajaran di sekolah. Cadangan aktiviti dan eksperimen pelajar atau guru yang terpilih untuk dijalankan oleh angkasawan Jepun akan diberikan sijil khas daripada ANGKASA.

Sehubungan dengan itu, ANGKASA ingin menjemput penyertaan orang ramai terutamanya pelajar dan guru sekolah dalam program ini dengan menyumbang idea yang sesuai dijalankan oleh Angkasawan Jepun, Mr Hoshiide dalam misi beliau di Modul Eksperimen Jepun, KIBO pada bulan Ogos tahun ini. Bersama-sama emel ini, adalah disertakan maklumat lanjut berkaitan dengan program tersebut untuk rujukan tuan/puan. Maklumat program, contoh video eksperimen terdahulu (termasuk Try Zero G tahun 2011) dan borang penyertaan boleh diperolehi daripada laman sesawang ANGKASA (www.angkasa.gov.my) dan Planetarium Negara (www.angkasa.gov.my/planetarium).Penyertaan program ini boleh dibuat dengan mengisi borang penyertaan (seperti yang dilampirkan) dan dikembalikan kepada pihak kami melalui pos atau emel atau mengisi borang penyertaan on-line di www.angkasa.gov.my/tryzerog/ selewat-lewatnya pada 24 Februari 2012 sebelum jam 5pm. Sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada pegawai kami iaitu Cik Asmidar Zainol atau En. jong Tze Kian di talian 03-2273 4303 atau emel asmidarz@angkasa.gov.my / tkjong@angkasa.gov.my.Nota: Untuk makluman tuan/puan, pihak kami sedang dalam proses mengemaskini maklumat program tersebut di atas di laman sesawang ANGKASA, Planetarium Negara dan www.angkasa.gov.my/tryzerog/. Pengemaskini dijangka akan selesai pada 20 Januari 2012.Sokongan dan kerjasama yang diberikan oleh tuan/puan adalah amat dihargai.Sekian, terima kasih.Unit Komunikasi Korporat
b/p: Ketua Pengarah
Agensi Angkasa Negara (ANGKASA)
Planetarium Negara
Lot 53, Jalan Perdana
50480 Kuala Lumpur
Tel : 03 – 2273 4303 / Faks : 03 – 2273 5488

Laman Sesawang ANGKASA: www.angkasa.gov.my
Laman Sesawang Planetarium Negara: www.angkasa.gov.my/planetarium
Borang Penyertaan On-line: www.angkasa.gov.my/tryzerog/
Layari Portal Pendidikan Sains ANGKASA url: http://astronomi.angkasa.gov.my

Tiada ulasan: